Wat betekenen MBSR en MBCT ?

Twee begrippen die je veel tegen komt met betrekking tot mindfulness.

Mindfulness Based Stress Reduction – MBSR

In 1979 introduceerde dr. Jon Kabat-Zinn mindfulness in een eenvoudig achtwekenprogramma voor de westerse mens. Zijn programma Stressreductie door mindfulness, Mindfulness Based Stress Reduction, was aanvankelijk bedoeld voor mensen met onbehandelbare lichamelijke pijn. Algauw kwamen er andere toepassingen zoals stresshantering, psychische klachten zoals angst en lichamelijke klachten zoals psoriasis.

Mindfulness Based Cognitive Therapy – MBCT

Een grote doorbraak van mindfulness in de universitaire wereld kwam in 2001 toen Zindel Segal,John Teasdale en Marc Williams de kernoefeningen uit het standaardprogramma van dr. Jon Kabat-Zinn selecteerden en daaraan een aantal cognitieve en gedragsmatige technieken koppelden. Ze noemden het MBCT, Mindfulness Based Cognitive Therapy, of in het Nederlands, ‘op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie’. Soms wordt het ook ‘aandachtgerichte cognitieve therapie’ genoemd. De eerste toepassing was preventie van herval in depressie. MBCT werd in Vlaanderen door Dr. David Dewulf geïntroduceerd. Het toepassingsgebied van MBCT neemt inmiddels steeds verder toe.

De term therapie is weliswaar niet zo goed gekozen, het gaat immers om een houding ten opzichte van het leven die je aanleert. En deze heeft therapeutische effecten…

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) is een unieke combinatie van eeuwenoude Oosterse meditatietechnieken en moderne Westerse psychologie. Dr. Jon Kabat-Zinn was de eerste die Mindfulness toegepaste bij patiënten met chronische pijn. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze methode ook:

  • herval van depressie kan voorkomen
  • doeltreffend is bij stressgerelateerde klachten
  • de stressbestendigheid verhoogt
  • de concentratie aanscherpt
  • het psychisch welzijn verbetert

Mindfulness als (basis-)training …

is gebaseerd op de programma’s “Mindfulness-Based Stress Reduction” (MBSR) en “Mindfulness-Based Cognitive Therapy” (MBCT) en integreert Oosterse wijsheid en Westerse psychologie in één. Het biedt daarmee tools voor een zinvol en gelukkig leven.

 

Is de effectiviteit van Mindfulness wetenschappelijk aangetoond ?

Wetenschappelijk onderzoek heeft meermaals aangetoond dat Mindfulness efficiënt is voor de aanpak van stress, langdurige pijn, angst en depressie maar ook tal van stressgebonden problematiek zoals psoriasis, hartziekten, hoge bloeddruk en infertiliteit, maag en darm problemen, slaapstoornissen, onrust, paniek, hoofdpijn, migraine, slaapstoornissen en vermoeidheid.

 

Wat is het verschil tussen Mindfulness en meditatie ?

Mindfulness is een levenswijze waar mediteren deel van uitmaakt. Er bestaan verschillende vormen van mediteren. De trainingen hebben bijvoorbeeld NIETS te maken met transcedente meditatie.

Bij Mindfulness wordt die vorm van mediteren gehanteerd waarbij men op een niet-oordelende manier waarneemt wat je op dat moment denkt en doet. Dit in tegenstelling tot vele vormen van meditatie waarbij men niet in contact staat met de directe werkelijkheid. Mindfulness meditaties beogen in de eerste plaats het aanvaarden van jezelf in dit huidige moment wat kan leiden tot een toestand van ontspanning en inzicht in jezelf en je relatie tot de wereld.

Mindfulness is dus veel breder dan meditatie.

Mindfulness is een levenshouding en via aandachtstraining een middel om die denkwijze te bewerkstellingen.

 

Wat is de relatie tussen Mindfulness en geloof ?

Mindfulness combineert westerse psychologie met oosterse wijsheid maar is geen religie. Mindfulness is eerder een levenshouding. Mindfulness leert je omgaan met de uitdagingen van het dagelijkse leven. De basis is om met niet-oordelende aandacht te leven en respect te cultiveren voor wat je nu kunt en wie je nu bent en wat zich nu aanbiedt. Zo doende wordt men niet meer overweldigd door onplezierige gevoelens of gedachten en kan men adequaat,met waardigheid en respect, antwoorden op uitdagende situaties. Door open te zijn voor en ontspannen te zijn in de realiteit van het moment, zal je merken dat dit moment steeds anders is en daardoor de moeite is om geleefd te worden.

Mindfulness is wetenschappelijk onderbouwd en jaarlijks komen er honderden internationale publicaties om Mindfulness verder wetenschappelijk te onderbouwen. Mindfulness is goed te combineren met elke levensovertuiging.

Mindfulness nieuws en activiteiten

Schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar de laatste mindfulnessberichten en activiteiten uit je streek.

 

De betrouwbare en onafhankelijke gids

Met nu al 2.000+ gebruikers is Mindfulnessgids de grootste en onafhankelijke  Community.