Twee begrippen die je veel tegen komt met betrekking tot mindfulness.
Mindfulness Based Stress Reduction – MBSR
In 1979 introduceerde dr. Jon Kabat-Zinn mindfulness in een eenvoudig achtwekenprogramma voor de westerse mens. Zijn programma Stressreductie door mindfulness, Mindfulness Based Stress Reduction, was aanvankelijk bedoeld voor mensen met onbehandelbare lichamelijke pijn. Algauw kwamen er andere toepassingen zoals stresshantering, psychische klachten zoals angst en lichamelijke klachten zoals psoriasis.
Mindfulness Based Cognitive Therapy – MBCT
Een grote doorbraak van mindfulness in de universitaire wereld kwam in 2001 toen Zindel Segal,John Teasdale en Marc Williams de kernoefeningen uit het standaardprogramma van dr. Jon Kabat-Zinn selecteerden en daaraan een aantal cognitieve en gedragsmatige technieken koppelden. Ze noemden het MBCT, Mindfulness Based Cognitive Therapy, of in het Nederlands, ‘op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie’. Soms wordt het ook ‘aandachtgerichte cognitieve therapie’ genoemd. De eerste toepassing was preventie van herval in depressie. MBCT werd in Vlaanderen door Dr. David Dewulf geïntroduceerd. Het toepassingsgebied van MBCT neemt inmiddels steeds verder toe.
De term therapie is weliswaar niet zo goed gekozen, het gaat immers om een houding ten opzichte van het leven die je aanleert. En deze heeft therapeutische effecten…
Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) is een unieke combinatie van eeuwenoude Oosterse meditatietechnieken en moderne Westerse psychologie. Dr. Jon Kabat-Zinn was de eerste die Mindfulness toegepaste bij patiënten met chronische pijn. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze methode ook:
- herval van depressie kan voorkomen
- doeltreffend is bij stressgerelateerde klachten
- de stressbestendigheid verhoogt
- de concentratie aanscherpt
- het psychisch welzijn verbetert